Slaapproblemen 

Terugvloeing van het maagsap naar de slokdarm
 

Slapen op de linkerzij is de beste slaappositie
 

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die 's nachts op hun rechterzij slapen een grotere kans op problemen met de slokdarm kunnen krijgen. Dit komt omdat schade, door de terugvloeiing van maaginhoud naar de slokdarm en naar onze maag kan ontstaan. Op het einde van de slokdarm zit een sluitspier. Deze opent zich kort als we slikken om vervolgens weer dicht te gaan en alles goed af te sluiten. Daardoor wordt voorkomen dat het voedsel weer terugkomt in de slokdarm en dat er maagzuur in contact komt met de slokdarm. Het bijtende zuur tast de wand namelijk aan. Soms vloeit er toch wat van de maaginhoud terug naar de slokdarm. Dat noemen we maagzuur. Dat kan geen kwaad maar als het vaker voorkomt dan wordt het hinderlijk. We noemen dat een gastro-esofagaal (maag Ė slokdarm) reflux (GERD) Zie animatie
 
Thumbnail graphic View a Shockwaveô Animation of a Gastroesophageal Reflux. (585kB, 4 minutes at 28.8kbps)
 
 

Dr. Ramez Khoury onderzocht of tijdens de nacht onze slaaphouding van invloed is op de terugvloeiing van de maaginhoud naar de slokdarm. Hij onderzocht vier slaaphoudingen: rugligging, buikligging, zijligging rechts en links.
Tijdens het onderzoek wordt onder andere de zuurgraad net onder de slokdarm bij de sluitspier gecontroleerd. De 10 patiŽnten die aan het onderzoek meedoen krijgen om 18.00u een maaltijd met veel vet en om 22.00u nog een tussendoortje.
De onderzoekers ontdekten dat tussen 11 uur 's avond en 7 uur 's ochtends meer maagzuur naar boven komt wanneer patiŽnten op hun rechterzij slapen dan tijdens het slapen op de rug, op de buik of op de linker zijde. Het op natuurlijke wijze verwijderen van het binnengestroomde zuur uit de slokdarm duurt het langst bij het liggen op de rechterzijde.
Onderzoekers denken dat in deze positie maagzuur minder goed wordt afgebroken. Dr. Khoury raadt patiŽnten, die deze problemen hebben, dan ook aan om bij voorkeur op de linkerzij te gaan slapen. Episodes van terugvloeiing van de maaginhoud gebeurt het vaakst tijdens de rugligging en in 28% van de tijd gebeurt dat binnen de minuut nadat men een andere slaaphouding heeft aangenomen.
Wil men de slaaphouding verbeteren, dan is het beter om het hele hoofdeinde van het bed te verhogen, zodat dan het hele bovenlichaam verhoogd wordt. Dat kan door 15 cm hoge blokken onder de poten aan het hoofdeinde te plaatsen. Alleen maar extra kussens is onvoldoende, dit vergroot zelfs de kans op een terugvloeiing (reflux).
Ook het doen van een middagdutje na een maaltijd kan het best gedaan worden in een zithouding.
 
 
Literatuur:
- R. M. Khoury, L. Camacho-Lobato, P. O. Katz, M. A. Mohiuddin, and D. O. Castell. Influence of Spontaneous Sleep Positions on Nighttime Recumbent Reflux in Patients With Gastroesophageal Reflux Disease. In: American J Gastroenterol 1999; 94:2069-2073
- http://www.gerd.com/intro/frame/gastro.htm Mooie duidelijke animatie over het terugvloeien.
- http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=924
 

 

Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets

naar droomduiding             naar Senzar.nl           naar Kinderpagina.Info