Slaap-apneu

Ademhalingsstoornis en abnormale hartritmes

 

Ademhalingstoornis tijdens de slaap heeft te maken met abnormale hartritmes
 
Een nieuwe studie van onderzoekers aan de universiteit van Ohio heeft aangetoond dat mensen die een ernstig gestoorde ademhaling tijdens de slaap hebben, ook wel sleep-disordered breathing (SDB) genoemd, meer risico hebben op abnormale hartritmes. Mensen met een gestoorde ademhaling stoppen tijdens de slaap 10 seconden of langer met ademhalen.
De onderzoekers vergelijken in hun studie de verspreiding van ongeregeld hartritmes in 228 SDB-patiënten met 338 mensen die geen slaapstoornis hebben. Men ontdekte dat de personen met een ademhalingsstoornis tijdens de slaap, een 2 tot 4 maal grotere kans hebben op een complex abnormaal hartritme dan personen zonder slaapstoornissen.
Ongeregelde hartritmes worden veroorzaakt door een verstoring van het normaal functioneren van het elektrische geleidingssysteem van het hart. Normaal gesproken trekken hartboezem en hartkamer op een samenwerkende manier samen. Bij stuiptrekkingen en trillingen van het hart wordt de boezem aangezet om heel snel en ook heel anders dan de normale activiteit samen te trekken.  Dit kan onder andere veroorzaakt worden door een slecht functioneren van de sinusknoop (‘natuurlijke pacemaker’ van het hart) of een aantal hart- en longproblemen.
Volgens Reena Mehra hebben personen met een slaapgestoorde ademhaling een vier maal grotere kans op hart-ritmestoornissen. Dat brengt een snellere hartslag teweeg waarbij de bovenste hartkamers gestimuleerd worden om op een zeer ongeorganiseerde en abnormale wijze samen te trekken. Hierdoor kunnen mogelijk  bloedstollingen veroorzaakt worden. Hartkloppingen zorgen er voor dat het hart bij volwassenen meer dan 100 slagen per minuut slaat.  
De gevonden data suggereren een vergrote gevoeligheid voor nachtelijke abnormale hartritmes in individuen met SDB en geven een mogelijke verklaring voor de geconstateerde toename in plotselinge nachtelijke doden, die de laatste tijd gerapporteerd worden bij slaapapneu.
 
 
Literatuur:
- Mehra R., Benjamin, E., Shahar, |E., Gottlieb, D., Nawabit, R., Lester Kirchner, L., Sahadevan, J., Redline, S.,  Association of Nocturnal Arrhythmias with Sleep-disordered Breathing In: American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, 2006; 173:910-916
- http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001101.htm
- http://ajrccm.atsjournals.org/cgi/content/abstract/173/8/910
 
 
© Drs Janne Geraets
April 2006

 

 naar droomduiding               naar Senzar.nl        naar Kinderpagina.info       Slapen en alle slaapproblemen

Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets