Slaap-apneu

 

Slaap-apneu en voeding

Nog even wat eten. Een zin die menigeen uitspreekt alvorens te gaan slapen. Toch blijkt dat hetgeen we eten, de hoeveelheid die we eten en het tijdstip van eten voornaam te zijn voor hoe we de nacht zullen doorbrengen. Problemen als snurken en slaap-apneu zijn ernstiger naar mate de zwaarlijvigheid van mensen groter is. Dit komt omdat zwaardere mensen vaak last krijgen van vlezig weefsel in de keelholte. Hierdoor wordt de ademhaling deels geblokkeerd. Als de slaper dan ademhaalt, dan gaat dit vlezige weefsel trillen. Daardoor ontstaat er een schel en irriterend geluid.
 
Bij mensen met een slaap-apneu kan het vlezige weefsel de luchtdoorgang tijdelijk volledig blokkeren. Hierdoor kan de slaper dus enige tijd geen adem halen. Vervolgens zal men weer naar adem moeten snakken,  om zo toch te kunnen ademen. Daarbij ontstaat er een druk op het hele lichaam en in het bijzonder op het hart.
 
Nu is al langer  bekend dat er een verband is tussen zwaarlijvigheid en slaap-apneu. Voor een goede behandeling zal men dan ook proberen het lichaamsgewicht naar beneden te brengen. De verminderen van enige pondjes zal het probleem al een stuk kunnen ontlasten.
Slaap-apneu en zwaarlijvigheid beïnvloeden elkaar. Zwaarlijvigheid verergert slaap-apneu en apneu zorgt voor gewichtstoename. Een van de redenen is dat door een gebrek aan energie mensen minder gaan bewegen. Soms zal men juist meer willen gaan eten om wakker te blijven.
 
Maar er zijn nog andere slaapproblemen die te maken hebben met eten. Zo is er het maagzuur. Dit kan soms heel ernstig zijn waardoor mensen niet kunnen slapen of ’s nachts vaker wakker worden. De erbij horende symptomen zijn een brandende pijn in de borstkas en nek. Daarbij geeft de (onder-)buik veelvuldig problemen. Menig maal zal een gedeelte van de maaginhoud (gedeeltelijk verteerd eten en/of maarzuur) terugkomen in de keel of mond.
Maagzuur ontstaat door een zware maaltijd niet al te lang genuttigd voor het slapen gaan of door een te sterk gekruid of vet eten. Daarom is het verstandig om de laatste maaltijd aan de lichte kant te houden. Ideaal zou zijn om de hoofdmaaltijd ’s middags te eten, maar dat is voor mensen die werken en/of schoolgaande kinderen hebben meestal te problematisch. Voor de slaap zou het goed zijn tenminste vier uur voor het slapen gaan te eten.
 
Mensen die lijden aan slapeloosheid zouden kunnen proberen om voedsel te eten waar tryptophaan in zit. Dit zit onder andere in melk, honing, eiwit en tonijn. Dit tryptophaan zorgt er voor dat het lichaam melatonine aanmaakt. Dit laatste bevordert de slaap. Anderzijds kunnen we proberen het aminozuur tyramine te vermijden. Tyramine zorgt voor het ontstaan van een stof die de hersenen stimuleert en je wakker houdt. Daarom zijn bacon, kaas, suiker, ham en tomaten af te raden. Vermijd ook stimulerende middelen als coffeïne (in cola, chocolade en koffie) en alcohol.
Door het verbeteren van je eetgewoonten verbeter je je slaap.

 

© 2000 Janne Geraets

naar droomduiding             naar Senzar.nl           naar Kinderpagina.Info

 Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets