Dieren en slapen

Baby's van orka's en dolfijnen slapen niet

 

 

 Onderzoek dat tot op heden werd uitgevoerd bij zoogdieren, toont aan dat zoogdieren de maximale hoeveelheid rust of slaap nodig hebben na de geboorte. De hoeveelheid slaap neemt langzaam maar zeker af naarmate het dier volwassen wordt.

Het is zelfs zo dat volwassen ratten sterven als ze gedwongen worden tot slapeloosheid. Daarom neemt men ook aan dat slaap noodzakelijk is voor de ontwikkeling tot volwassenheid en dat het  vele slapen een vitale functie heeft.
 
Een Amerikaans-Russisch onderzoeksteam heeft nu ontdekt dat in tegenstelling tot de zoogdieren op het vasteland, de nieuwgeborenen en de moeders van de Orka en de grijze of zwarte dolfijn, de eerste maand na de geboorte weinig of geen typisch slaapgedrag vertonen. Op deze wijze kunnen moeder en pasgeborenen obstakels mijden en in beweging blijven.
De nakomelingen zijn dus 24 uur actief bezig en de moeders hebben geleerd dat ook te zijn. Maar naarmate de pasgeborenen groeien en ouder worden, is te zien dat beiden  meer gaan rusten en uiteindelijk hetzelfde ritme vertonen als de andere volwassen dieren. Ze zullen echter nooit het volwassenniveau overstijgen. Er is dus geen compensatie noodzakelijk.  Normaal gesproken  slapen de Orka’s  tussen de 5 tot 8 uur. Ze hebben dan hun ogen dicht en drijven bewegingsloos. Dolfijnen dutten met een helft van hun hersenen actief, een oog dicht en ze drijven of zwemmen. (Zie het artikel dolfijnen slapen en zijn toch alert).
 
De wetenschappers nemen aan dat het gebrek aan slaap bij de pasgeborenen een aantal voordelen heeft. Zo voorkomt het continue bewegen dat ze ten prooi kunnen vallen aan roofdieren. Daarbij kunnen ze hun lichaamstemperatuur constant hetzelfde houden in het koude oceaanwater totdat ze een grotere massa en meer spek hebben.
Tevens kunnen ze zo iedere 30 seconden naar de oppervlakte zwemmem om te ademen en helpt het mee om op deze wijze hun lichaam en hersenen te ontwikkelen.
Deze bevindingen kunnen aantonen dat ofwel het slaapgedrag niet die ontwikkelings- en levensondersteunende functies heeft die men denkt dat ze hebben, ofwel dat er alternatieve mechanismen bij de walvisachtigen ontwikkeld zijn. De slaap heeft mogelijkerwijs een andere functie.
Ook is het mogelijk volgens onderzoeker Siegel, dat mensen en andere zoogdieren een nog niet ontdekte mogelijkheid hebben ontwikkeld om op een andere wijze zonder slaap te kunnen leven.
 
 
 
Literatuur:
- Lyamin, O., Pryaslova,J., Lance, V., and Siegel, J., Animal behaviour:  Continuous activity in cetaceans after birth. In Nature 435, 1177, 30 June 2005.  doi: 10.1038/4351177a. Online te vinden op: http://www.nature.com/nature/journal/v435/n7046/abs/4351177a.html
- No Sleep in the Deep: Unlike Other Mammals, Newborn Dolphins and Killer Whales Stay Active 24/7 During First Months of Development. Online op http://www.newsroom.ucla.edu/page.asp?RelNum=6274
- Reuters. Baby dolphins never sleep. Thursday, 30 June 2005. Online op http://www.abc.net.au/science/news/enviro/EnviroRepublish_1403878.htm
 
 
augustus 2005, Drs. Janne Geraets

Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets, Senzar

 

naar droomduiding      slaapproblemen kinderen         naar Senzar.nl        naar Kinderpagina.info       Slapen en alle slaapproblemen