Dromen en hersenen   -natte dromen

Natte dromen

Veel mensen hebben de ervaring dat ze dromen en dat ze dan zaadvocht ejaculeren of in gewoon Nederlands klaarkomen. Velen zullen hier wel eens over gehoord hebben. We noemen dit verschijnsel ook wel ‘een natte droom’. Mannen zeggen vaker dat ze dromen hebben waarin allerhande seksuele gebeurtenissen plaatsvinden. Hierbij hebben ze dan een orgasme juist voordat ze wakker worden. Ze vinden dan sporen van de zaadlozing in de pyjama of in het beddengoed. Het klinkt misschien vreemd maar het kan ook gebeuren dat mannen bemerken een zaadlozing te hebben gehad, zonder dat ze zich hier ook maar iets over kunnen herinneren of ook maar iets van droom weten te herinneren die hier iets mee te maken heeft.

De uitdrukking ‘natte droom’ geldt ook voor vrouwen. Vrouwen hebben namelijk ook de ervaring dat ze na een seksuele droom een verhoogde vaginale afscheiding in kleding of bed aantreffen. Ook zij kunnen zich niet altijd de voorafgaande droom herinneren.

Dit is allemaal niet abnormaal. Voor jongens en meisjes die seksueel beginnen te rijpen kan dit wel verwarrend zijn en hen emotioneel schuldgevoelens opleveren. Ook al hebben ze seksuele voorlichting gehad, dan nog maakt het hen onzeker en onrustig. Ze weten meestal niet dat dit natuurlijke processen zijn van en in hun lichaam.

De oorzaak van deze natte dromen ligt in de intensivering van de hersengebieden die het vegetatieve (onbewust lopende functies) zenuwstelsel regelen. Het gebeurt tijdens de REM (Rapid Eye Movement) –fase. (Zie ook bij de Veel Gestelde Vragen.) Hartslag en ademhaling kunnen tijdens de REM slaap erg onregelmatig zijn. De stimulering van het vegetatieve systeem gaat normaliter gepaard met een activering van de penis zwellichamen en de vaginale klieren en zwellichamen. Deze zelfstimulerende activiteit in de REM-fase kan op bepaalde momenten bij een man tot een orgasme leiden.

Copyright © 1999- 2003 Drs. Janne Geraets

 

   terug naar dromen     terug naar slaapproblemen            terug naar Senzar.nl