Dromen bij jongeren

- slaap- en waakgedrag bij vroeggeboorten

Slaap- en waakgedrag bij vroeggeboorten.

Er is onderzoek gedaan om te ontdekken of er een relatie is tussen de verpleegzorg en de ontwikkeling van slaap- en waakgedrag bij kinderen. De kinderen waar het onderzoek bij afgenomen is, zijn de medisch erg risicovolle vroeggeboren kinderen (gemiddeld zijn ze 28 weken oud). Het slapen en waken, evenals andere gedragingen, werden geobserveerd en iedere 10 seconden genoteerd.

De resultaten tonen aan dat de ontwikkeling van slaap- en waakmomenten in de vroeggeboren kinderen worden beļnvloed door zowel de aanwezigheid van de verpleger, als door het soort van zorgverlening die deze kinderen van deze persoon krijgen. Dat geldt ook voor nervositeit en het al dan niet hebben van negatieve gezichtsuitdrukkingen.

Kinderen zijn ook vaker wakker indien er een verzorger in de buurt is. Rustig slaapgedrag neemt toe indien het kind alleen gelaten wordt. Het gedrag van de kinderen en de ontwikkeling van slapen en waken hebben dus een relatie met de indringendheid van de zorg. De ontwikkeling van slapen en wakker zijn in vroeggeboren kinderen, blijkt dus niet alleen afhankelijk te zijn van biologische rijping maar ook van de stimulering door de verzorging.

Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets
Laatst bijgewerkt: 15 januari 2008

 terug naar boven     terug naar slaapproblemen           terug naar Senzar.nl