Dromen bij jongeren

- slaappatroon bij autisme

Slaappatronen bij autistische kinderen

Een IsraŽlisch onderzoek vergeleek de slaapstoornissen bij autistische kinderen met die van niet-autistische kinderen. Meer dan de helft van de autistische kinderen zou slaapstoornissen hebben. De gegevens werden op twee manieren verkregen De ene groep data verzamelde men middels een vragenlijst die ouders van zowel autistische als niet-autistische kinderen moesten invullen. Men moest hierbij vragen die gingen over het slaappatroon van de kinderen beantwoorden. Bij tweederde van de autistische kinderen gaven de ouders aan dat hun kinderen slaapstoornissen hadden.

Vervolgens werden er ook gegevens verzameld middels een Actigraph, een lichtgewicht apparaat dat activiteiten van personen meet en opneemt.

De resultaten uit de vragenlijst geven aan dat autistische kinderen vroeger wakker worden maar ook vaak vroeg in de nacht wakker worden. De Actigraph toonde dat behalve het vroeg op de ochtend wakker worden, de slaappatronen van autistische kinderen sterk overeen komen met die van de niet-autistische kinderen. De onderzoekers vermoeden nu dat de ouders mogelijkerwijs overgevoelig zijn voor de slaapstoornissen van hun autistische kinderen en hier sneller op reageren.

Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Janne Geraets
Laatst bijgewerkt: 15 januari 2008

 terug naar boven     terug naar slaapproblemen           terug naar Senzar.nl