Soorten dromen 

Soorten dromen

Er zijn verschillende manieren om dromen in te delen. Een van de manieren om dat te doen is:
1. dromen die te maken hebben met dagelijkse handelingen
2. probleemoplossende dromen
3. psychologische dromen
4. precognitieve dromen

 

Ad 1. De meeste dromen hebben te maken met onze dagelijkse bezigheden en handelingen, waarbij we de verstandelijke ballast zuiveren door dat weg te doen dat we niet meer kunnen gebruiken. Meestal kunnen we ons de meeste van deze dromen ook niet meer herinneren. Als we dat wel kunnen dan zijn deze dromen gemakkelijk thuis te brengen en in verband te brengen met die dagelijkse werkelijkheid.

Ad 2. Probleemoplossende dromen zijn de dromen waarbij we eigenlijk al weten wat het probleem is en wat de oplossing is. Het onderbewuste toont ons in de slaap al min of meer de oplossing van het hele probleem. Deze dromen herinneren we ons ook niet zo vaak meer maar als we hem kunnen herinneren dan is het niet moeilijk deze voor jezelf te duiden.

Ad 3. Psychologische dromen zijn dromen die de onbewuste zaken in ons naar het bewustzijn halen. Wanneer we die kennis gaan gebruiken en durven te accepteren dan is er een mogelijkheid tot groei. Vaak zullen deze dromen te maken hebben met onze angsten, schuldgevoelens, onze relaties met anderen, het verleden, agressie, afgunst. In deze dromen krijgen we niet de oplossing aangereikt voor het probleem maar we worden geconfronteerd met iets in en van onszelf. Er doen zich omstandigheden voor in het heden waardoor we waarschijnlijk niet verder komen en we blokkades ontmoeten. Het is een spiegel die ons voorgehouden wordt. Zeker als een droom vaker voorkomt is het noodzakelijk dat we hier iets mee moeten doen. Het kan evenwel zo zijn dat dromen waarvan je eerst denkt dat ze psychologisch zijn, naderhand voortekenen zijn voor een puur lichamelijk iets. Denk maar aan het dromen over ademnood terwijl men een verhemelte heeft dat 'uitgezakt' (slaap-apneu) is.

Ad 4. Precognitieve (voorkennis) dromen geven paranormale informatie. Je droomt over een vriend en dan ontmoet je hem of haar de volgende dag. Of je droomt dat een familielid zwanger is en vlak daarna blijkt dat ook nog zo te zijn. Meestal zijn deze dromen voor de meeste mensen niet zo duidelijk omdat er vaak allerhande symbolen bij betrokken zijn die het geheel versluieren. Zo kom je vreemde voorwerpen tegen, gebeuren er vreemde dingen, ontmoet je onbekende wezens of heeft iets onwerkelijke vormen. Deze dromen nu zijn zeer zeker de moeite waard om te noteren omdat ze vol informatie zitten die middels symbolen aangereikt worden.

Aanvullend is er nog sprake van is er nog het fenomeen van groepsdromen. Hierbij dromen meerdere personen spontaan of bewust over eenzelfde gebeurtenis.
Tijdens het dromen kunnen er ook uittredingen plaatsvinden. Hierbij kunnen mensen die duizend kilometer van elkaar wonen elkaar ontmoeten. Men kan dan men precies zeggen waar men was, beschrijven hoe het er uit zag en welke mensen men bezocht heeft en wat voor kleding deze mensen aanhadden. Vele mensen zeggen ook dat ze in de droom in een klas hebben gezeten, dat ze nieuwe vaardigheden hebben geleerd of dat ze in muziektempels zijn geweest.

terug naar dromen     terug naar slaapproblemen           terug naar Senzar.nl 

       

Copyright Copyright 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets