Kleine feiten over slapen

Het vallen en met een schok wakker worden.

 

Het mijmeren aan het begin van de slaap gaat wel eens gepaard met een gevoel dat men drijft of valt en eindigt dan vaak in een schok, waardoor men weer wakker wordt. Het lijkt wel of je droomt dat je valt. Deze spierschok of reflex noemt men een myoclonie. De schok vindt normaal gesproken plaats tijdens de eerste vijf minuten in de eerste fase van de slaap en is geen abnormaal verschijnsel. Men noemt het ook wel slaapstuip of hypnagoge schok.

De spierschokken voelt men meestal maar een of twee keer per nacht. Kleinere schokjes vinden vaker per nacht plaats, tot een per halve minuut, alleen merken we dat niet. In extreme gevallen spreken we dan over "het rusteloze benen syndroom". De slapende persoon bemerkt het niet, maar wel de partner in bed!

De schokken blijken wel meer voor te komen bij mensen die in de stress zitten of bij mensen met een ongewoon en onregelmatig slaapschema. Soms is de myoclonie een prikkel op een heel zwakke onbetekenende uitwendige prikkel.

De oorzaak van de plotselinge zenuwtrek is niet bekend maar er zijn twee hoofdhypotheses.
1. Het is een natuurlijke gebeurtenis die bij het slaapproces hoort, net zoals het langzamer ademhalen en vermindering van lichaamstemperatuur.
2. De gevoelens die geassocieerd worden met het ontspannen voor het slapen gaan, worden door de hersenen fout geduid als zijnde vallen of omtuimelen. Als reflex duwt het lichaam de ledematen uit om rechtop te blijven staan.

 

Literatuur
  • - Dement, W.C., Slapen en dromen. Lemniscaat. Rotterdam. 1976.
  • - Wikipedia

     

    © maart 2005, Drs. Janne Geraets
    Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets
           

     

      naar senzar.nl   naar dromen    naar slaapproblemen