Kinderdromen- nachtmerrie

Nachtmerrie

Een nachtmerrie is een benauwde angstige droom. Hierdoor wordt het kind een beetje tot helemaal wakker. Het kind ervaart dan een aantal verontrustende gevoelens zoals angst, bedreiging, bezorgdheid, schuld, verdriet, spijt of depressie. De meest voorkomende gevoelens zijn die van angst en bedreiging. Het onderwerp van de nachtmerrie kan sterk variėren en is mede afhankelijk van de persoon, de cultuur, omgeving en de leeftijd. Het meest algemene onderwerp is waarschijnlijk dat van het achtervolgd worden. Kinderen worden hierbij het meestal achtervolgd door een dier of een fantasiepersoon.

Kinderen hebben vaak  nachtmerries vanaf  hun drie of vier jarige leeftijd en dat gaat door tot zeven ą acht jaar. Dit is niet verontrustend en lijkt deel uit te maken van onze normale menselijke ontwikkeling. Het is de weerspiegeling van de strijd van het kind om de nieuwe ervaringen in het leven, de kennismaking met nieuwe levenssituaties en met nieuwe levensproblemen toe te laten en een plaatsje te geven.  Het is echter ook mogelijk dat er na een pijnlijke gebeurtenis zoals ziekenhuisopname, ziekte, koorts, verlies van een dierbaar persoon of huisdier of voorwerp nachtmerries ontstaan. Medicijngebruik kan ook een mogelijke oorzaak zijn!

De kinderen een gevoel van veiligheid geven zal dan een flinke steun kunnen zijn. Ze de nachtmerrie laten vertellen en hier met hen meeleven kan bijzonder goed werken. Het mededelen dat het niet vreemd is dat zij nachtmerries hebben en dat bijna alle kinderen dat hebben, zal hun goed doen. Misschien weten de ouders nog wel een eigen stukje nachtmerrie te vertellen.

Copyrights 2001, 2002 Drs. Janne Geraets

Terug naar start Kinderpagina.Info

terug naar slaapproblemen       terug naar narcoleptie       terug naar Senzar.nl