Ochtendmens

- vroege vogels en stress

Vroege vogels hebben meer last van stress.

Morgenstond heeft goud in de mond, zo luidt het spreekwoord.  Vroege vogels hebben evenwel meer last van stress dan mensen die van uitslapen houden. Dit blijkt uit een artikel van het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Onderzoekers van de universiteit in London hebben namelijk ontdekt dat mensen die vroeg opstaan een hoger cortisolgehalte hebben dan mensen die dat niet zo vroeg opstaan. Cortisol is het belangrijkste stresshormoon van het menselijk lichaam. Mensen die vroeg opstaan blijken de hele dag door een hoge hoeveelheid cortisol te hebben.   

De onderzoekers onderzochten het cortisol in het speeksel van de proefpersonen en de tijd waarop deze mensen opstaan. Het tijdstip van 7.21uur blijkt hierbij cruciaal. Mensen die vr dit tijdstip aan het werk gaan, blijken namelijk meer last te hebben van stress. Het aantal uren dat men slaapt kan dit verschil niet verklaren.
Mensen die vroeg opstaan hebben ook meer last van spierpijn, hoofdpijn en kou. Een vervolgstudie wees uit dat de gemoedstoestand van de mensen die vroeg opstaan niet zo goed is.
De onderzoekers weten nog niet of het komt door het hoge cortisolgehalte waardoor de vroege opstaanders sneller wakker worden of dat het juist de cortisol is die er voor zorgt dat de mensen vroeg opstaan

Copyright 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets

naar dromen       naar slaapproblemen           naar Senzar.nl