Slaapproblemen - schoolgaande kinderen

 

 
Slaperige kinderen gedragen zich slechter
 
Onderzoekers ontdekten dat kinderen die zich vreemd of abnormaal gedragen, problemen kunnen hebben met een goede nachtrust. Kinderen die al een milde vorm van een gestoorde ademhaling tijdens hun slaap hebben (primair snurken), hebben namelijk meer kans op gedragsproblemen.
 
Het onderzoek is uitgevoerd bij 830 Amerikaanse kinderen tussen de 8 en 11 jaar. Het aantal jongens en meisjes was gelijk en ongeveer de helft was zwart.
In een test die thuis moest worden ingevuld, is gevraagd of de kinderen last hebben van slaap-apneu. De luchtdoorgang wordt dan tijdelijk geblokkeerd door bijvoorbeeld een verzakt gehemelte. Men moet dan naar adem snakken, hetgeen weer meer kracht kost.
Ook moeten de ouders melden of hun kind al dan niet snurkt. Vervolgens krijgen de kinderen een cijfer op gedragsproblemen. Hiervoor gebruikt men twee standaard vragenlijsten met waarderingscijfers.
 
De resultaten tonen dat ongeveer 5% van de kinderen last had van OSA. Daarbij komt 15% die regelmatig snurken. Uit de vergelijking met kinderen die beide slaapproblemen niet hebben (80%), blijkt dat de kinderen met de slaapproblemen eerder gedragsproblemen vertonen. De waarschijnlijkheid dat men hoger scoort op problemen is op de volgende gebieden: het naar buiten brengen van zaken, hyperactiviteit, emotionele labiliteit, in de oppositie gaan, agressie, internalisering. Deze kinderen hebben ook meer psychosomatische klachten en sociale problemen waardoor ze vaker door anderen als ‘niet populair’ bestempeld worden.
 
De onderzoekers zeggen ook dat deze bevindingen opmerkelijk zijn omdat zelfs bij kinderen die alleen maar snurken, er een verhoogd risico is op gedragsproblemen. De gedragsproblemen komen het meest voor in het naar buiten brengen van zaken en in hyperactief gedrag.
 
 
Literatuur
Carol L. Rosen, Amy Storfer-Isser, H. Gerry Taylor, H. Lester Kirchner, Judith L. Emancipator, and Susan Redline. Increased Behavioral Morbidity in School-Aged Children With Sleep-Disordered Breathing. In: Pediatrics 2004; 114: 1640-1648.
 
December 2004, Drs. Janne Geraets
 
Copyright © 1997- 2006 Drs Janne Geraets

                                                                     terug naar senzar.nl        terug naar dromen         terug naar slaapproblemen kinderen