Slaap en ouderen

Alzheimer patiŽnten slapen beter met meer licht.

 

 

Bij de ziekte van Alzheimer treden er veranderingen op in de hersencellen, waardoor deze niet meer kunnen 'werken'. Vervolgens sterven die hersencellen af. Dit gebeurt geleidelijk met steeds meer hersencellen. Er is nog geen genezing gevonden maar men probeert daarbij wel de kwaliteit van het leven van de patiŽnten te verbeteren.
Onderzoekers van The Oregon Health & Science University in Portland willen proberen te ontdekken wat het gebruik van licht heeft op dementie patiŽnten. Men neemt aan dat een lichttherapie ook daadwerkelijk een positieve invloed heeft op de stemming, het gedrag en de slaap van volwassenen met dementie. Daarbij geven deze symptomen veel problemen in de zorg van de patiŽnten omdat het de kwaliteit van het leven van de patiŽnten negatief beÔnvloedt. Een behandeling van buitenaf, zoals de lichttherapie met weinig bijwerkingen, kan de levenskwaliteit verbeteren door een minimaliseren van deze problematische factoren.
 
Eerder onderzoek heeft al gesuggereerd dat licht een heilzame werking heeft op patiŽnten. De resultaten waren niet echt sterk genoeg omdat de studies op kleine schaal werden uitgevoerd. Maar er zijn wel aanwijzingen dat lichttherapie een effectieve inmenging heeft. 
Omdat depressie een algemene symptoom in Alzheimer is, hoopt men met deze studie te bereiken dat er een afname is in de depressieve symptomen en dat de stemming ook werkelijk verbeterd. Tevens hoopt men dat de resultaten invloed hebben op de nieuwe constructieplannen van de zorgfaciliteiten op langere termijn. Zo kan men dan faciliteiten construeren die een groter lichtniveau hebben zoals dakramen of lichtkoepels. Ook het aanbrengen van andere lichtinstallaties die meehelpen om de levens van volwassenen in het algemeen te verbeteren.
De positieve kant van het geheel is dat lichttherapie in tegenstelling tot medicatie, bij oudere volwassenen geen negatief effect heeft zoals het moeten toedienen van een kalmerend middel. Er zijn enkele medicijnen die ertoe bijdragen dat mensen vallen en kunnen voor een delirium zorgen.
 
De grijze en sombere dagen in de herfst en winter maken veel mensen ziek en mismoedig. Maar ook het binnenshuis te weinig licht krijgen kan onze stemming negatief beÔnvloeden. Het nieuwe experiment met veel licht heeft effect op de Alzheimer patiŽnten. Diana Earhart zegt dat Alzheimer patiŽnten meer tegen elkaar zeggen dan voorheen. Volgens haar zijn de mensen ook minder angstig en strijdlustiger. Ze lijken meer in evenwicht te zijn.
Vorig jaar was het licht in de leefruimte gedempt en somber. Dankzij de nieuwe  dakramen en de fluorescerende en metalen halogeenachtige installaties, is de ruimte 20 keer helderder dan voorheen.  En omdat men meer licht in de ogen krijgt, onderdrukt dit de melatonine toevoer in de ochtend.
 
Melatonine verbetert de stemming en het helpt om ís nachts beter te slapen. Dit is vaker aangetoond maar nu is daar door onderzoekers gebruik van gemaakt om zoín grote verandering in een Alzheimer centrum aan te brengen. De verlichting is op de openbare plekken geplaatst in apparaten, zodat de bewoners de hele dag behandeld worden, zonder dat er ook maar iets hoeft te veranderen in hun routine.
De verandering kostte ongeveer $500,000. Maar er is een heel goedkope manier om licht en zelfs zonlicht te krijgen. Zelfs op een bewolkte dag is het natuurlijke zonlicht drie maal helderder dan de nieuwe verlichting binnen in het centrum.
Als we ouder worden, komt er minder licht onze ogen binnen. Ouder mensen hebben daarom drie tot vijf maal meer licht nodig dan jong volwassenen. Onderzoek heeft aangetoond dat je je stemming en slaappatroon kunt verbeteren door kort na het opstaan naar buiten te gaan.
 
 
Literatuur:
-Lighting Up Alzheimer's. Ivanhoe Broadcast News Reported, February 28, 2005. Online te bekijken op  http://www.ivanhoe.com/channels/p_channelstory.cfm?storyid=10658
- http://www.wchstv.com/newsroom/healthyforlife/2326.shtml
 
10 maart 2005 Drs. Janne Geraets 
©1997-2006 Drs. Janne Geraets

 

  naar dromen        naar slaapproblemen           naar Senzar.nl