Slaap en vrouwen

De maandelijkse cyclus van een vrouw en slaap.

 

 

 Menstruation II performance by Catherine Elwes, 1979

In het lichaam van vrouwen vinden op verschillende momenten van de menstruatiecyclus veranderingen plaats. Uit onderzoek is gebleken dat 50% van de menstruerende vrouwen zeggen dat ze een opgeblazen gevoel hebben tijdens de menstruatie en dat men iedere menstruatiecyclus gemiddeld 2 tot 3 dagen heeft dat men gedurende het slapen wakker wordt.

De veranderingen in het lichaam hebben onder andere te maken met een verhoging en verlaging van de hormoonspiegel in het lichaam. Het hormoon oestrogeen versnelt de REM (Rapid Eye Movement )slaap. Het is tijdens deze diepe slaapperiode dat mensen normaal gesproken dromen.

Een ander hormoon progesterone, dat na de eisprong toeneemt, kan de oorzaak zijn dat menig vrouw zich dan slaperig of vermoeid voelt. Nu is het wel zo dat vrouwen meestal slechter slapen aan het begin van de menstruatiecyclus, omdat dan de bloedingen beginnen. Er zijn echter nog andere factoren die de slaap beïnvloeden zoals: stress, dieet, levensstijl, slaaphygiëne, stemming, ziekte en medicatie. De ervaringen van vrouwen met betrekking tot het slapen variëren dus sterk tijdens de menstruatiecyclus.

Bepaalde slaapproblemen hebben echter te maken met de fase tijdens de cyclus:

·        Voor de ovulatie (eisprong) dag 1 -12: De bloedingen kunnen 5 dagen duren. Na deze periode rijpt het ei in de eierstok. Tijdens de menstruatiebloedingen neigen de vrouwen minder een uitgeruste slaap te hebben dan andere keren. 36% van de vrouwen die meededen aan de enquête gaven aan dat hun slaap het meest verstoord was tijdens de eerste paar dagen van hen menstruatie periode.  

·        De ovulatie zelf (dag 13 – 14): Een eitje komt vrij. Als het eitje bevrucht wordt, wordt de vrouw zwanger. Anders gaat de cyclus door en krijgt men 14 dagen later een menstruatieperiode.

·        Na de ovulatie (dag 15 – 28): Indien er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, wordt de bekleding van de baarmoeder afgebroken en wordt tijdens de menstruatie verwijderd. Het progesterone niveau begint hoog bij aanvang van deze fase. Het bereikt een piek rond de  19e -21e  dag. Dan zakt het niveau naar het einde van de fase. Vrouwen kunnen het dan problematischer vinden om in slaap te vallen. Dit heeft te maken met het snel zakken van het progesterone niveau.  

Symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) kunnen ontstaan gedurende de laatste periode van deze fase (beginnend omstreeks dag 22-28). In de hersenen is er als het ware minder weerstand om de gevolgen van hormoonwisselingen op te vangen. Bepaalde neurotransmitters werken dan onvoldoende. Neurotransmitters zijn chemische stoffen waarmee zenuwcellen in de hersenen berichten aan elkaar doorgeven. Zo worden de stemming en het welbevinden van de vrouw beïnvloed. Men heeft een opgezwollen gevoel, heeft last van hoofdpijnen, is humeurig en prikkelbaar, en heeft krampen in de onderbuik. Een enkele of alle symptomen dragen er toe bij dat men slechter slaapt. De meest voorkomende problemen die met slapen te maken hebben bij vrouwen met PMS zijn: slapeloosheid (de moeilijkheid om in slaap te vallen, het in slaap te blijven, het te vroeg wakker worden en niet herstellende slaap), hypersomnia (te veel slapen) en slaperigheid overdag.

 

© mei 2005 Senzar, Drs. Janne Geraets
©1997-2006 Drs. Janne Geraets

                                           

                                         terug naar slaap en vrouwen           naar dromen        naar slaapproblemen           naar Senzar.nl