Gapen

Ducreux

Gapen

Het begint als een gevoel, dat diep achter de kaken en de oren schijnt te ontstaan. Dan gaat de mond een klein stukje open en de longen zuigen lucht naar binnen. De mond gaat dan steeds verder open, afhankelijk van de duur van de gaap. De ogen gaan dicht en soms komen dan tranen te voorschijn omdat de gezichtsspieren bij het gapen op de traanbuisjes drukken. Vervolgens gaat de hartslag iets omhoog (tot 30%) en de kleine bloedvaten vernauwen zich een beetje. Veelvuldig gaat dit tezamen met het zich uitrekken.

Gapen is een reflex dat wil zeggen dat het eenzelfde  reactie is op een bepaalde prikkel. De reflex begint na de afname van de spierspanning. Je kunt dit maar gedeeltelijk controleren. De reflex speelt zich niet in de hersenen af. Dat kwam men te weten omdat een volledig verlamde patiŽnt met een hersentumor heel sterk moest gapen. Zo ontdekte men dat de reflex in de hersenstam moest plaatsvinden. De hersenstam is het overgangsgebied van hersenen naar ruggenmerg.

Wat voor prikkel en waarom de mensen gapen, daarover is de wetenschap het niet eens. Een lach is ook een reflex. Sommigen denken dat het lage zuurstofgehalte in de luchtzakjes, alveoli, er voor zorgen dat er een geeuw opgewekt wordt. Dat is om er voor te zorgen dat er meer zuurstof in het lichaam komt. De luchtzakjes zorgen er voor dat de zuurstof in het bloed komt en dat Co2 uitgeademd wordt.

De gemiddelde gaap duurt 6 seconden.Onderzoek toont verder aan dat
        90% van de mensen gaapt 1-15 keer.
        5% gaapt in de ochtend
        50% in de avond
        30 % na het eten
        47% van de gapers rekken zich ook uit.
        mannen gapen langer dan vrouwen
        70% van de mensen gaapt als ze een ander zien gapen of fotoīs  zien van iemand die gaapt.

Wij zijn niet de enige wezens die gapen. Dieren gapen ook, bijvoorbeeld vissen. Papegaaien kun je laten gapen door ze onder de ooropening te krabben. Vogels gapen om aan te geven naar de anderen dat ze gaan rusten. Nijlpaarden gapen om te dreigen.

Meer informatie in het cursusmateriaal van maart 2004

 naar dromen        naar slaapproblemen           naar Senzar.nl

Copyright © 1997 - 2004 Drs. Janne Geraets