Slapen

Slaaphoudingen en persoonlijkheid

Onze slaaphouding verraadt iets van onze persoonlijkheid
 
Wetenschappers onder leiding van de Britse slaapexpert professor Chris Idzikowski, zeggen dat de houding waarin iemand gaat slapen een belangrijke aanwijzing geeft over de persoonlijkheid van de slaper. Idzikowski bekeek de inslaaphouding van 1.000 gasten van de hotelketen Travel Inn en komt een indeling van 6 slaaphoudingen. Bij elk van deze inslaaphoudingen past een psychologische persoonlijkheid.
 
De zes verschillende inslaapposities zijn:
1. Foetus:
Dit is de meest voorkomende slaaphouding, liefst 41% neemt deze positie in. Hierbij neemt 51% van de vrouwen deze positie aan. Het zijn de mensen van het type ruwe-bolster-blanke-pit. Vaak houdt men dan ook nog een kussen vast.
2. Houtblok:
Op je zij met je armen langs je lichaam, zo  slaapt 15% van de mensen in. Dit zijn mensen die makkelijk, sociaal en graag populair willen zijn. Ze zijn snel van vertrouwen, maar daardoor ook makkelijk te misleiden.
3. Hunkeraar:
Dit zijn de mensen die op de zij slapen met beide armen voor zich uit. Dat zijn 13% van de mensen. Het zijn de inslapers die open staan voor anderen, maar wantrouwend en cynisch kunnen zijn. Het duurt even alvorens ze echt weten wat ze willen, maar als ze eenmaal een beslissing hebben genomen, veranderen ze nog maar zelden van gedachten.
 
 
4. Soldaat:
Deze groep (8%) slaapt op de rug in en met de armen langs het lichaam. Het zijn personen die rustig en gereserveerd zijn. Ze houden absoluut niet van gedoe en stellen hoge eisen aan zichzelf en anderen.
5. Vrije Val:
Deze groep mensen slaapt het liefst in o
p de buik met de handen op het kussen en het hoofd opzij. Deze vrije valhouding wordt door 7% van de ondervraagden aangenomen. Het zijn onbezonnen gezelschapsdieren, maar kunnen ook nerveus zijn. Ze houden echter niet van overhaastheid, kritiek of extreme situaties.
6. Zeester:
Dit zijn de personen die het liefst op de rug liggen met de armen op het kussen. Slechts 5% van de ondervraagden slaapt op deze manier. Deze mensen zijn wel erg goed in het maken van vrienden. Ze kunnen namelijk goed luisteren en bieden hulp indien dat nodig is. Ze houden er niet van om in de belangstelling te staan.

Overige houdingen
De rest van de ondervraagden zeggen dat ze niet steeds dezelfde houding innemen tijdens het inslapen. Soms weten ze het gewoon niet.
 
 
Gezondheidseffecten
Professor Idzikowski onderzocht ook het effect van de slaaphouding op de gezondheid.
De vrije val positie is goed voor de gezondheid. Hierdoor kan namelijk de spijsvertering beter verlopen. Het plat liggen daarentegen kan weer de oorzaak zijn dat de voeding terugvloeit naar de mond. De zeester en soldatenhouding geven een grotere kans tot snurken en slechte slaap. Dat wil niet zeggen dat je altijd wakker wordt maar het verstoort wel het je ís morgens lekker uigerust voelen.
Het is natuurlijk wenselijk dat mensen automatisch een slaaphouding aannemen die past bij hun gezondheid op dat moment. Mensen met een dichte neus willen het liefst op hun rug liggen, mensen met apneu willen liever rechtop zitten, mensen met een pijnlijke rug of arm willen zo liggen dat ze het minste pijn hebben.
Ook zijn wetenschappers blij met het feit dat mensen tijdens de nacht andere houdingen aannemen omdat zo bepaalde organen ontlast worden van een te grote druk. Zo blijkt dat 75% van de mensen die last hebben van nierstenen, ook op die kant slapen.
 
Dekbed
In Engeland is de meest normale houding die dat een voet of been buiten het dekbed steekt, gevolgd door beide voeten die aan het uiteinde uitsteken. Slechts 1 op de 10 mensen liggen helemaal onder het dekbed. Ook hier is niet bekend in welk jaargetijde het onderzoek is gedaan of hoe hoog de temperatuur was tijdens het onderzoek.

 

Gebruikte literatuur
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3112170.stm
http://channels.netscape.com/ns/news/package.jsp?name=fte/sleepposition/sleepposition
© december 2004, Drs. Janne Geraets
 

naar dromen        naar slaapproblemen           naar Senzar.nl 

Copyright © 1998- 2005, Senzar.nl