Slaapproblemen -

In de wintermaanden geboren kinderen slapen slechter 

 
 
Een in juni 2005 gepubliceerd onderzoek van de Chinese slaapexpert Fan Dongsheng uit Bejing, toont aan dat mensen die in de winter geboren zijn, meer kans hebben op slaapstoornissen dan mensen die in een van de andere seizoenen geboren zijn.

Het onderzoek is gehouden bij 700 personen die de medische praktijk van de slaapexpert bezochten. Analyse geeft aan dat 40% van de geteste personen in november, december en januari zijn geboren. Dit zijn de koudste maanden in China. Van de mensen die in de andere maanden geboren zijn, blijken maar 20% echte slaapstoornissen te hebben. De andere overgebleven 40% hebben dus geen echte slaapstoornissen.
Volgens Fan Dongsheng is een mogelijke verklaring dat de foetussen waarschijnlijk kwetsbaarder zijn voor uiterlijke stoornissen alvorens in de winter geboren te worden. De ervaringen die de foetussen voor de geboorte opdoen, zouden al een reden kunnen zijn om een bepaalde negatieve invloed op de toekomstige slaapgewoonten van het wordende kind uit te oefenen.
Het is ook mogelijk dat de moeder tijdens de zwangerschap meer opziet tegen een bevalling in de koude maanden. Er is een onbewuste angst of er in de wintermaanden wel genoeg voedsel is voor moeder en kind. Het onbevangen leven buiten en de overvloed aan vruchten en voedsel werken heel ontspannend in de zomer en herfst.
 
Oktober 2005, Drs. Janne Geraets
Literatuur:
"http://www.hindustantimes.com/news/181_1406724,001100020006.htm


 

naar droomduiding               naar Senzar.nl        naar Kinderpagina.info       Slapen en alle slaapproblemen

  1998- 2005 Drs Janne Geraets