Slapen en dromen in de kunst

Burne-Jones  - Sleeping Beauty

 

Sleeping Beauty (1871)

Het sprookje van de schone slaapster of  gaat of een prinses, genaamd Doornroosje in een ver koninkrijk. Ze zal haar vinger aan een spinnewiel prikken en sterven. Drie goede feeŰn weten de vloek om te zetten in een diepe slaap. Ze zal uit die slaap ontwaken als ze door een echte prins gekust zal worden. Om dat te kunnen zal eerst de heks Malafide uitgeschakeld moeten worden. We zien hier Doornroosje een bed liggen. Haar rug ligt recht en op een vuurrood kussen. Haar rechterarm heeft ze omhoog en haar rechter hand achter haar nek. De linkerarm ligt omhoog gericht op haar linker schouder. Ze draagt een lange ornajekleurige lange jurk. Haar linker onderbeen lijkt onder haar rechterbeen te liggen. Op de achtergrond zijn de gebogen rozentakken met de rozen te zien. De linker-, rechter- en bovenzijde van het schilderij zijn van hout. Boven de bovenzijde zien we dakpannen. De benedenzijde voor toont een tuin met groen en veel bloemen en plantjes. Het bovenlaken ligt over de achterkant van het bed geslagen.

The Sleeping Princess komt uit een groep schilderingen die de naam The Briar (wilde) Rose serie heet. Het verhaal van de schone slaapster werd door Burne-Jones ge´llustreerd. Briar Rose is de vertaling van naam in het Duits: Dornr÷schen (doornroosje). Kenners vermoeden dat hij veel meer ge´nspireerd is door het gedicht van Tennyson: Day Dream.

Het thema is door Burne Jones voor het eerst ontworpen op een set tegels. Vervolgens verschijnt er een set van drie schilderijen, gevolgd door nog een set van vier. De serie slaat zo aan bij het publiek dat er nog 525 sets verschijnen. Er zijn er 400 van gesigneerd.

(c) juli 2004 Janne Geraets            

             Slapen en dromen in de kunst            

naar droomduiding               naar Senzar.nl       naar Kinderpagina.info

Copyright ę 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs Janne Geraets