Slapen en dromen in de kunst

Paul Gauguin - Te Rerioa

 

Te Rerioa (dagdromen) 1897 

De kleuren en de manier van schilderen zien er in de periode eind 1800 erg primitief en wild uit. De moderne mensen hadden dit niet vaak gezien en vonden het 'barbaars'. Dat wil Gauguin echter wel benadrukken in zijn schilderij omdat hij de mensen in Tahiti als onbedorven kinderen van de natuur ziet. 

Het onderwerp is een man en een vrouw die centraal in beeld wat mijmerend bijeen zitten in een ruimte. De vrouw is spaarzaam gekleed en heeft een ontbloot bovenlichaam. De vrouw heeft haar linkerarm licht ondersteunend op haar linkerbeen en ondersteund haar kin. Dit benadrukt het moment van rust en ontspanning.

Een kind ligt linksvoor op de buik te slapen in een bedje. Misschien heeft het nog borstvoeding  van de moeder gekregen. De kledij van de vrouw maakt het geheel wat exotisch, evenals de taferelen links aan de wand, al waar een man en vrouw ineengestrengeld liggen.  Naast de zittende man ligt een hond. 

Achter de man is het landschap van Tahiti te zien. Rechts naast de opening hangt een afbeelding van een vrouw en een dier. De kleuren zijn rood en terracotta en benadrukken de rust. 

 

             Slapen en dromen in de kunst            

naar droomduiding               naar Senzar.nl       naar Kinderpagina.info

 

Copyright 1997-2004 Janne Geraets