Slapen en dromen in de kunst

Edvar Munch

 

   

Zomernachtdroom (de Stem) 1893

We zien een jonge vrouw staan tussen de bomen in het groene gras. Het licht schijnt vanuit beneden links nog op het onderste rechter deel van haar lange witte jurk. Maar haar bovenlichaam staat ze iets naar voren, haar hoofd iets omhoog en een weinig naar achter. Haar oren zijn te zien omdat ze haar haren waarschijnlijk in een knot heeft.
We zien van het bos(je) bijna alleen maar de boomstammen. Er is maar weinig loof of naalden te zien. Achter haar zien we een smal strand met een paar grotere keien. Daar vaart ook een bootje met twee mensen in. De waterkant heeft een kleine rode gloed.
Opvallend is het licht precies in het midden van het schilderij in de vorm van een gele zuil. Het lijkt op de roodkleurige zon of maan die bijna onder gaat en nu een zuil van licht over het water werpt.

 

Munch heeft verschillende gedenkwaardige schilderijen gemaakt die men “de Fries van het leven” noemde. Deze serie hebben symbolische allemaal te maken met liefde en dood. Zomernachtdroom roept een lichte droefgeestigheid op van de puber die seksueel ontwaakt. De bedaarde figuur van het meisje is wat tweeslachtig. Ze stelt zich voor aan maar houdt zich ook terug naar de kijker toe. De kijker krijgt van de schilder de plaats van de te aankomende geliefde.
De plek is hoogstwaarschijnlijk de Borre bossen op de Oslo Fjord. Het is een oud grafveld met Viking graven en een traditionele plaats om elkaar te ontmoeten tijdens de zacht verlichte zomernachten in Noorwegen. Het was tijdens de middeleeuwen ook in Nederland gewoon om op de grafplaats toneel te spelen, te dobbelen, te vrijen, te lachen en de was te drogen.
 
Munch notities openbaren dat dit schilderij herinnert aan zijn eerste maar uiteindelijk pijnlijke liefdesaffaire. Hij schrijft: “Wat een diep lidteken liet ze in mijn geest achter, zo diep dat er geen enkele afbeelding zal zijn die dit ooit helemaal weg kan nemen.”

juni 2004 Janne Geraets            

Slapen en dromen in de kunst            

naar droomduiding               naar Senzar.nl       naar Kinderpagina.info

 

Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets