Slapen en dromen in de kunst

Picasso - Le Rêve

 

  

Le Rêve (de Droom), 1932

 

Picasso ontmoette toevallig Marie-Thérèse Walter op straat. Hij sprak haar gewoon aan en kreeg vlak daarna een relatie met haar. Vanaf 1932 is ze veelvuldig in zijn schilderijen aanwezig. Zo ook in Le Rêve.
We zien een vrouw, Marie-Thérèse, zittend in een voornamelijk rode stoel. Twee gedeeltes onder haar armen zijn geel. Haar hoofd en haar gele haren liggen naar rechts tot bijna op haar rechter naakte schouder. Aan de linker bovenzijde van het hoofd is een verborgen fallus te herkennen. De vrouw heeft een lange halsketting om, die deels over haar linker schouder hangt, en deels achter haar rud hangt. Haar blouse valt over haar schouders omlaag waardoor haar rechter schouder helemaal te zien is. Ook het linker deel van de blouse is naar beneden gevallen, tot voorbij de bovenarm. Bij haar linker borst is te zien dat de tepel nog net boven de blouse zichtbaar is. Haar handen liggen met de twee gekruiste vingers tegen elkaar in haar schoot. Ze heeft een blauwe rok aan die evenwel niet haar hele schoot bedekt.
Links achter haar is een groen stuk meubilair of deur zichtbaar. Aan de rechter zijde zien we ook een bruin-rood gordijn of behang hangen met een ruitmotief, met binnen iedere ruit een drie- of vierbladige bloem.
 
Picasso (dat is de naam van zijn moeder) zegt dat een schilderij van heel ver tot hem komt. Hij voorspelt het, ziet het, maakt het dan, maar de volgende dag kan hij niet zien wat hij zelf gedaan heeft. Hij vraagt zich af of iemand zijn dromen, zijn instincten, zijn wensen en gedachten kan binnendringen als hij er zo lang over gedaan heeft om deze te ontwikkelen. Hoe is het mogelijk dat iemand begrijpt wat hij erin gelegd heeft, misschien zelfs tegen zijn wil.
Een mogelijk antwoord hierop kan natuurlijk zijn dat ieder mens wel iets heeft waartegen en waarmee men knokt. Andere mensen hebben eenzelfde, maar niet geheel identiek, proces in een kortere tijd eigen gemaakt. Zo kan de buitenstaander wel degelijk bepaalde processen en gedachten en ideeën herkennen en duiden.
Het schilderij toont ons de liefde en het verlangen van een 50 jarige man voor een 22 jarige vrouw.
 

             Slapen en dromen in de kunst            

naar droomduiding               naar Senzar.nl       naar Kinderpagina.info

 

Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets