Slapen en dromen in de kunst

Henri Rousseau-2

Yadivigha's dream (1910)

 

Aan de linker zijde zien we een naakte vrouw met twee vlechten. Ze ligt op haar rechterbeen en steunt met haar rechter hand op een rode pluche sofa in Victoriaanse stijl. De onderbenen heeft ze ter hoogte van haar enkels gekruist. Haar linker hand heeft ze open wijzend op de houten rand van de sofa. De sofa staat midden in de jungle met veel struiken, bladeren en planten. Boven haar hoofd zijn een aantal grote bloemen. Rechts van de sofa zien we twee leeuwinnen. Rechts boven de sofa is een olifant tussen de takken te zien, die zijn slurf omhoog heeft. Een klein stuk boven de olifant is weer een paradijsvogel te zien. Er hangt fruit aan de bomen. Dan zijn er links en rechts twee grotere vlekken te zien, waarschijnlijk papagaaien.

Een donkerkleurige man met een kleurige horizontale omslagdoek speelt op een fluit. Helemaal rechts boven is de volle maan te zien.

Het werk is een van Rousseau's jungle schilderijen. Hij vertelt dat de vrouw in slaap is gevallen op de sofa en ze droomt dat ze meegenomen wordt naar onaanneembare omgeving (inherent aan een droom). 

Tot nu toe heb ik niet kunnen achterhalen waar de naam vandaan komt.

juli 2004 Janne Geraets

             Slapen en dromen in de kunst            

naar droomduiding               naar Senzar.nl       naar Kinderpagina.info

 

Copyright Copyright 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets