Slapen en dromen in de kunst

Henri Rousseau

Sleeping gypsy (1897)

We zien een vrouw iets verstijfd op de voorgrond  liggen. Ze lijkt een beetje op een pop. Ze heeft een in de lengte veelkleurige strepen jurk aan. Haar donkere voeten met witte teennagels steken onder de jurk vandaan. Haar rechter arm ligt beschermend over haar buik en zij heeft een wandelstok in de hand. Ze heeft gekleurde haren en ligt met haar hoofd op een gekleurd doek. Voor naast haar ligt een mandoline en een rode kruik. Zij ligt tegen de zijkant van een bergduin in de woestijn op haar rug. Precies in het midden en juist boven haar staat een Afrikaanse leeuw met veel manen en het rechter oog dat je starend aankijkt. Het uiteinde van zijn staart staat wat trots en magisch omhoog. Deze leeuw is haar niet kwaad gezind en lijkt haar zelfs te beschermen. Haar lachende gezicht doet wat kinderlijk aan.

In de verte zie je de bergen. Het is volle maan en je ziet de blauwe kleur van de nachtelijke hemel. Het lijkt licht bewolkt.

De stijl is primitieve kunst. De manen van de leeuw, de strepen op jurk en haar haren zijn wat abstract en primitief maar wel decoratief geschilderd.

Het wilde beest lijkt een afspiegeling te zijn van een machtige kracht in ons onderbewuste. De leeuw wil evenals de zigeunerin vrij zijn, een met de natuur en door niets gebonden. De volle maan is het symbool van de nacht, van de slaap en dus de dromenwereld. De maan is ook het symbool voor de vrouw.

Rousseau bezocht geen verre landen maar was in zijn kunststudio en wandelde door de Zoo in Parijs. Zo creŽerde hij zijn wereld.

juli 2004 Drs. Janne Geraets

 

 

             Slapen en dromen in de kunst            

naar droomduiding               naar Senzar.nl       naar Kinderpagina.info

 

Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets