Slapen en dromen in de kunst

Giotto

 Franciscus verschijnt in de droom van Innocentius III

We zien hoe iets links van het midden de heilige Franciscus met aureool de basiliek ondersteunt met zijn rechterhand. Zijn linkerhand heeft hij in de pij of in de zij. De basiliek en klokkentoren dreigen in te zakken en om te vallen. De deur naar de kathedraal is open.

De paus ligt met op een rood bekleed bed, een baldakijn. Ook ligt hij in vol ornaat op bed. Hij heeft zijn mijter op, heeft zijn rode mantel om en heeft zijn rechterhand over zijn buik liggen. De rechterarm ligt gestrekt naast hem op bed. De voorhang voor zijn bed is open en hangt opgeknoopt om de linker voorpaal. Twee geestelijken zitten met de gezichten naar elkaar toe als bewaking. De rechter persoon lijkt te mediteren of wat te doezelen.

Boven het baldakijn zijn de pauselijke tekens te zien.

 

In 1209 ging Franciscus van Assisi (1182-1226) met 12 volgelingen naar de paus. Hij vroeg een goedkeuring voor de regels van zijn orde. De paus aarzelde echter. Diezelfde nacht had paus Innocentius III een nachtmerrie. Hij zag in zijn droom hoe de basiliek van Lateranen, zijn kathedraal, wankelde en dreigde in te storten. De paus leed hier zeer onder. Plots zag hij Franciscus in zijn lompenkleding bedelen. Hij stond tussen het muurwerk en hield de kerk op haar plaats.

Toen wist de paus plots dat een kerk op instorten stond, een kerk die ook een immens grote politieke invloed had en het hele middeleeuwse leven doordrong. Hij zag ook in op welke fundamenten, welke basis de kerk stond. De heilige Franciscus zag hij nu als de christen die die de teksten uit het evangelie in praktijk bracht en die toonde wat Jezus eigenlijk wilde. Hij was voor velen een nietsnut, die eerst veel geld er doorheen joeg en die nu helemaal opging in Jezus.

In 1210 gaf paus Innocentius III de goedkeuring aan de groep van Franciscus. Vanaf dat moment wordt deze groep de 'Orde van minderbroeders' genoemd. De leden leefden ongehuwd en in gemeenschap van goederen.

 juli 2004 Drs. Janne Geraets
 

             Slapen en dromen in de kunst            

naar droomduiding               naar Senzar.nl       naar Kinderpagina.info

 

Copyright Copyright 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets