Slaapproblemen

Eindelijk een effectief medicijn voor slaapproblemen gevonden.

Apneu (niet – adem) is indien een persoon tijdelijk stopt met ademen of omdat men minder adem krijgt tijdens de slaap. Apneu is indien men vanaf 10 seconden tot langer dan een minuut stopt met ademen tijdens de slaap. Dit wordt veroorzaakt doordat de luchtstroming naar het strottenhoofd wordt geblokkeerd. Tegenwoordig noemt men dit ook wel het Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS).

Juni 2003 is er op de jaarlijkse bijeenkomst van Associated Professional Sleep Societies in Chicago het eerste resultaat gepresenteerd door de onderzoekers David Carley en Miodrag Radulovacki. Zij toonden in een onderzoek bij 12 personen tussen de 20 en 70 jaar heel veelbelovende resultaten aan. Het was hen gelukt om middels het antidepressiva (kalmeringsmiddel) mirtazapine heel duidelijk de symptomen van slaapapneu te verminderen.

Het stoppen met ademhalen kan op een nacht wel honderden keren voorkomen. Dit niet goed functioneren wordt in verband gebracht met verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartaanval, beginnend diabetes en hersenbloedingen. Sociale problemen en de verstandelijke beschadigingen die mensen kunnen gaan ervaren, zijn mogelijk een gevolg van onvoldoende rust.
Tegenwoordig behandelt men slaapapneu met apparatuur, vaak met maskers en neusverwijdingen, waardoor men een continue luchtstroming kan handhaven. Deze apparatuur is vaker onhandig en op den lange duur onhandig. Ook middels allerhande operaties worden vooral het gehemelte weggebrand, stug gemaakt, weggesneden. Ook de Nederlandse snurkbeugel, de SnörEx, is een prima hulpmiddel.
Mirtazapine verminderde de symptomen van slaapapneu heel aanzienlijk. De helft van het aantal ademstops verdween of vertraagde tijdens de slaap. Ook verminderde het aantal slaapstoringen met 28%. Daarbij toonden al de 12 proefpersonen een duidelijke vooruitgang. Het Nederlands bedrijf Organon produceert mirtazapine als het behandelmiddel Remeron SolTab tegen depressie. Mirtazapine blokkeert de activiteit van serotonine in het bloed. Serotenine heeft te maken met het reguleren van stemmingen, emoties, trek en slaap. Opmerkelijk is dat op de site van Organon als bijverschijnsel van Remeron SolTab slaapstoornissen wordt vermeld. Het middel is nog niet toegestaan in de behandeling van slaapapneu! Wilt u meer weten raadpleeg dan uw arts.

 

Geraadpleegde literatuur:

 

11 juni 2003, Drs. Janne Geraets

 

           Terug naar de senzar.nl