Slaapproblemen

Jasmijn- en lavendelgeur zorgen voor een goede nachtrust.

Van sommige geuren weet men al langer dat ze mensen doen ontspannen, hen minder angstig maken en de stemming verbeteren. Raudenbush wilde deze theorieŽn onderzoeken. Voorafgaand onderzoek had aangetoond dat jasmijn en lavendel positief waren voor de nachtrust. Nu wilde men echter de theorie achter deze aromatherapie gaan onderzoeken.

De onderzoekers gingen na hoe de slaap van 20 mensen in drie achtereenvolgende nachten zou zijn. Iedere nacht werden de kamers gevuld met de geur van jasmijn of lavendel of geen geur. De geur was zo fijntjes dat sommige mensen zeiden dat ze helemaal niets konden ruiken

Resultaat van het onderzoek was in ieder geval dat mensen in de kamers met jasmijn beter sliepen dan degenen zonder geur maar ook beter dan degenen die in de kamers met lavendelgeur sliepen. Volgens de onderzoekers heeft het niet alleen met de toepassing van een aangename geur te maken. Volgens hen moet er iets bepaalds aan de geur zijn. Waarschijnlijk helpt jasmijn de stemming te verbeteren en zet het aan tot lichamelijke veranderingen in het lichaam.

De proefpersonen uit de met jasmijn gevulde ruimtes sliepen evenveel als de anderen maar zeiden minder angstig te zijn toen ze wakker werden. Daarbij konden deze proefpersonen vlak na het waker worden sneller een verstandelijk functioneringstest voltooien. Dat deden ze ook nauwkeuriger dan de anderen. Ook bleek dat de jasmijngeur de proefpersonen rustiger liet slapen, zonder rollen en draaien. Volgens Raudenbush zullen producten met jasmijn eenzelfde effect hebben.

Het profijt dat we hiervan kunnen hebben is bijvoorbeeld om voor het slapen gaan ons te wassen met jasmijnzeep. Ook kun je vlak voor het slapen gaan etherische lavendel- of jasmijnolie in de slaapkamer gebruiken, in het bijzonder als je gespannen bent.

Voor onszelf en voor de kinderen kunnen we jasmijn of lavendel droogbloemen plaatsen tussen de dekbedden, lakens en slopen.

Hoe het woord Ďbeterí gedefinieerd is, is mij in dit artikel nog niet duidelijk geworden

 

 

Gebruikte literatuur:

- Reuters, Jasmine Scent Helps With Sleep, Study Suggests
-
Health24, Sleep Well - With Jasmine, 27 november 2002
- http://www.xtramsn.co.nz/health/0,,8004-1952997,00.html
 

Mei, 2003 Drs Janne Geraets . Senzar

c) 2002-2003, Drs Janne Geraets

        terug naar dromen                 terug naar Senzar.nl