Slaapproblemen - snurken

 

Nieuwste ontdekkingen tegen snurken

Onderzoek toont aan dat snurken vaak meerdere oorzaken heeft. Een van die oorzaken heeft te maken met zaken die een blokkering van de neus tot gevolg hebben. Dit kan veroorzaakt worden door nasale allergieen of vervorming van het neustussenschot en andere interne neusstructuren. Hierdoor kan er een slechtere neusluchtstroming ontstaan naar de longen waardoor het zachte weefsel van het gehemelte (bovenste deel van de mond) en de keel gaan trillen. Deze trillingen (zie afbeelding soft palate) veroorzaken het snurkgeluid.

Andere factoren die kunnen bijdragen tot snurken zijn zwaarlijvigheid, te weinig conditie, het ouder worden en het erbij horende verdwijnen van de algemene spiertonus, een gedrongenheid van de keel vanwege de terugkerende stroom van brandende maagzuren en de gevolgen van alcohol en roken en medicijnen.

Correcties kunnen operatief noodzakelijk zijn evenals het verminderen en/of stoppen met roken, alcoholconsumptie verminderen of minimaliseren, het controleren van het oprispen van maagzuur en mogelijk het gewicht in de gaten houden.
Toch geeft snurken op sociaal en psychologisch gebied veel problemen.

Heel goed nieuws voor de mensen die snurken en die daardoor zelfs apart slapen van hun partner is de volgende ontwikkeling. De tandtechnicus J. Dekker heeft in samenwerking met het Medisch Centrum Leeuwarden een middel tegen snurken ontwikkeld, aldus meldt de Volkskrant van zaterdag 24 november 2001. Het is een beugel , de SnŲrEx, die bestaat uit verschillende losse plaatjes die de onderkaak als het ware naar voren drukken. Hierdoor is het niet meer mogelijk dat het gehemelte of het gedeelte bij de tong, in de keelopening zakt. Dit veroorzaakt namelijk het snurken (zie afbeelding).
De snurkbeugel is zeer in trek. Het is ook een goed alternatief voor de in september 2000 beschreven techniek om een plaatselijk narcotiserend middel te gebruiken op het zachte gehemelte om met een injectie van 2.00 cc van 1% of 3% sodium tetradecyl sulfaat (een sclerotherapy agent) in het verzachte gehemelte, waardoor dit verhardt. Dit noemt men ook snoreplasty. Mensen hebben ervaren weinig pijn en het is niet duur. Lange termijn effecten zijn nog niet bekend.


Na ongeveer twee jaar wordt het gehemelte evenwel weer zacht en stijgt het gesnurk van de persoon. Het geproduceerde lawaai daalt daarbij van 11 naar 2 decibel. Volgens de Amerikaan S. Brietzke geldt dit voor driekwart van zijn patiŽnten.
De heer J. Dekker zegt dat onderzoek heeft uitgewezen dat 85-90 procent positief op de snurkbeugel reageerde. Hierbij moeten we er wel op letten dat hierbij geen mensen zijn met een kunstgebit want de heer Dekker werkt nu aan een beugel die ook bruikbaar is voor mensen met een kunstgebit. Waarschijnlijk heeft de beugel een bevestiging aan het gebit van de snurker.

 

Geraadpleegde literatuur.
-Internetsite www.snorex.nl
 
-Otolaryngology - Head and Neck Surgery, May 2001, Volume 124 , Number 5
-Volkskrant, 24 november 2001

(c)november-december 2001, Janne Geraets

          Terug naar senzar.nl 

Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets
Laatst bijgewerkt: 15 januari 2008