Slaapproblemen - snurken een ziekte? |
Ben
ik ziek als ik zzzzzzzzzsnurk?
Het vreemde van snurken is dat je familie en huisgenoten het je kwalijk nemen maar dat je er zelf weinig van merkt. Je omgeving kan er niet meer mee omgaan.
Een
zware snurker kan wel 65 decibel aan geluid produceren. Dit is het lawaai dat
mensen produceren indien ze een normaal gesprek met elkaar hebben. Hierbij kan
hij/zij zelf ook veel problemen ondervinden met slapen en zowel slaper als
partner kunnen zich overdag erg vermoeid gaan voelen. Het blijkt dat dit
ernstige medische gevolgen tot gevolg kan hebben.
De laatste jaren zijn er namelijk een groeiend aantal studies die onderzoeken of er een verband is tussen snurken en het hebben van hartkwalen en hartaanvallen. Iets meer dan de helft van de studies toont aan dat er namelijk inderdaad een verband is tussen beiden.
Sommige onderzoekers zien snurken als een voorwaarde tot, net zoiets als bij hoge bloeddruk. Voorheen namen artsen een verhoogde bloeddruk minder serieus. Totdat onderzoekers, die zich bezig hielden met grotere lange termijn onderzoek, een verband legden tussen bloeddruk en hartafwijkingen. Behandeling van die bloeddruk verminderde namelijk het risico op hartafwijkingen.
Snurken is dus een aanwijzing dat de lucht niet vrij door het achterste deel van de mondholte kan, daar waar keelholte en neus samenkomen. De meest zorgelijke vorm van snurken is de belemmerende slaap-apneu. Hierbij wordt het luide snurken veelvuldig onderbroken door periodes van stilte waarbij de persoon geen adem haalt. De ernst van deze afwijking varieert sterk. In het ergste geval is het voor de slaper zo moeilijk om adem te halen, dat de luchtweg sluit of dichtklapt en dat er minutenlang geen zuurstof binnenkomt. Het is ook mogelijk dat de luchtweg maar gedeeltelijk sluit. Dit noemt men hypopnea. Hierbij krijgt de slaper minder lucht binnen dan normaal.
Mensen met een slaap-apneu hebben een beneden normale concentratie zuurstof in hun bloed. Hierdoor moet het hart veel harder pompen om het bloed te laten circuleren. Na verloop van tijd kan dit dan een onregelmatige hartslag tot gevolg hebben of een verhoogde bloeddruk.
Het snurken zonder blokkades in de ademhaling is dus een minder ernstig probleem. Vergeleken met een rustige slaper ervaart de eenvoudige snurker weerstand in de bovenste luchtweg en een verminderde luchtstroom, maar krijgt daarentegen meer lucht dan een persoon die last heeft van slaap-apneu of hypopneu. Omdat mensen die snurken waarschijnlijk meer hun best moeten doen om te ademen, ontwikkelen ze volgens sommige onderzoekers ook een grotere druk op het hart. Dit zou zelfs bij een verminderde ademhaling gelden.
Om het probleem tussen een iets verminderde en een sterk verminderde luchtopname te onderzoeken moeten de ‘lichte snurkers’ apart onderzocht worden van de zwaardere snurkers. Hierdoor is het mogelijk de ademhaling te meten terwijl mensen slapen.
Het onderzoek wordt verder bemoeilijkt door factoren als zwaarlijvigheid en ouder worden. Hierdoor zijn mensen vatbaarder voor hartvaatziekten en snurken. Dit maakt het weer moeilijker voor onderzoekers om factoren te onderzoeken die alleen maar met het snurken te maken hebben. Daarbij komt dat hartkwalen en hartaanvallen de spieren verzwakken en problemen veroorzaken met de zenuwen. Dit kan dan weer leiden tot snurken. Zo kun je weer niet bewijzen dat snurken medische problemen veroorzaakt. Maar men kan in ieder geval wel zeggen dat snurken een waarschuwing kan zijn en dat dit een reden kan zijn om hulp te zoeken.
Copyright Copyright © 1997- 2008 Drs. Janne Geraets Drs. Janne Geraets
Laatst bijgewerkt: 15 januari 2008